Fødselsangst

Graviditet og fødsel:

Graviditet, fødsel og barselsperioden er et enestående tidspunkt i en kvindes liv til at lære sig selv bedre at kende og gå bevidst ind i de psykologiske processer der sættes i gang.
Under graviditeten er der meget lettere adgang til det ubevidste end ellers, hvilket giver mulighed for at bearbejde gamle traumer og finde frem til nye ressourcer.
Selv om barnet er et ønskebarn, kan mange kommende mødres bekymringer omkring fremtiden, i visse perioder, godt komme til at overskygge glæden over at skulle have et barn. Du vil måske bekymre dig om, hvordan forholdet til din mand bliver, når I får et lille barn i huset. Måske bekymrer du dig om, hvordan i skal klare økonomien i fremtiden, eller måske er du nervøs for barnets helbred. Der er mange bekymringer, som kan få dit humør til at svinge Når du i forvejen er plaget af graviditetens almindelige kvaler såsom halsbrand og træthed bliver de følelsesmæssige problemer let yderligere forstærket.
Den psykiske udvikling betyder bl.a. at kvinden både bevidst og ubevidst gør sig klar til at blive mor. Forholdet til egen mor kommer op til revision på godt og ondt.

For nogen kvinder kan alle de forandringer der sker være svære at håndtere selv, det kan være forbundet med angst og usikkerhed. Det kan også være der dukker ubearbejdede konflikter og traumer op fra fortiden.​

Hvordan er det for manden?

Som vordende far kan du også opleve følelsesmæssige forandringer. Følelser af panik og glæde, stolthed og uro. Du glæder dig til at blive far, men samtidig bliver du måske urolig, fordi du fornemmer, at nu forandrer din tilværelse sig i væsentlig grad.

Det er almindeligt, at mænd (ligesom kvinder) kan opleve humørskift. Du kan også i løbet af graviditeten opleve, at næsten alles opmærksomhed er rettet mod kvinden og maven (barnet).
Dette kan til tider være svært at tackle - Du er der jo også - Du skal være far og I skal være familie. Det er vigtigt at sætte ord på dine følelser, så de ikke vendes til f.eks. irritation mod din partner. Som mand kan det være svært at forstå alle de forandringer der sker med din kone/ kæreste, mens hun er gravid.
For nogle mænd er graviditeten uvirkelig, indtil kvindens mave vokser og barnet tydeligt kan mærkes.
Nyere forskning viser, at også mænd kan få følelsesmæssige reaktioner i forbindelse med partnerens graviditet, fødsel og det at skulle være og blive far. Så mænd kan altså også få en efterfødselsreaktion/ fødseldepression

Praktiserer i Ballerup, på Østerbro og Tisvildeleje

Telefon: 26 84 87 32​